Van hype naar happening

Subsidies voor blockchainprojecten

 

Het lijkt alsof iedere ondernemer bezig is met het ontwikkelen van een eigen blockchainapplicatie. Ook onze klanten dragen steeds vaker hun ideeën over blockchainprojecten voor. Zelf zijn wij regelmatig te vinden bij conferenties zoals Blockchain Innovatie Conference #BIC18 en de Blockchain Expo in Amsterdam. Maar hoeveel projecten hebben echt een kans van slagen? En hoe krijg je een blockchainproject gesubsidieerd en gefinancierd?

Je ontkomt bijna niet meer aan het buzzword #blockchain. De meesten weten inmiddels grofweg wat deze technologie inhoudt en mogelijk maakt, en enkele weten de techniek op een waardevolle manier in te zetten. Razendsnel gaan de ontwikkelingen in deze industrie, wat logisch is aangezien deze in de kinderschoenen van haar commerciële fase staat. Vele bedrijven stellen dat ze de technologie ook in hun bedrijfsvoering willen implementeren, een aantal experimenteren er daadwerkelijk mee, maar slechts enkelen krijgen hun project door de productiefase heen. Hoe komt dat? En hoe kunnen we voor meer succesvolle projecten zorgen?

Technologische uitdagingen

De technologie zelf is relatief jong en dateert uit 2009. Inmiddels zijn we door de early adapter fase heen en raakt ook het grotere publiek geïnteresseerd. Dit betekent echter dat meer gebruikers actief worden waarmee het systeem meer wordt belast. Hierdoor ontstaan technische vraagstukken met betrekking tot schaalbaarheid en snelheid, maar ook integratie en koppelingen met bestaande systemen. Daarnaast vinden er ontwikkelingen plaats op het gebied van mining en de manier waarop dat gebeurt. Hoe meer rekenkracht er nodig is, des te meer energie het kost. Dit staat weer haaks op de wereldwijde ambitie om energie te besparen. Verder brengen nieuwe toepassingen ook weer nieuwe kinderziektes met zich mee. De technologie is nog verre van uitontwikkeld en gaat daarmee hand in hand met een serie complexe technologische uitdagingen.

Economische uitdagingen

De hype omtrent blockchain resulteert in een breed scala aan projecten waarin in goederen en producten ‘in de blockchain worden gezet’. Van de meer dan 80.000 blockchainprojecten die wereldwijd zijn opgestart, faalt grofweg meer dan 90% (Bitcoinist). Er wordt namelijk niet goed nagedacht over of deze technologie wel de beste technologische oplossing is voor het probleem dat aangepakt wordt. Het komt ook voor dat er een probleem bij de technologie wordt gezocht. Belangrijk is om te allen tijde helder te krijgen waarom blockchaintechnologie het antwoord is op het probleem waar de markt mee kampt. Vervolgens moet er ook geld mee verdiend worden, een goede businesscase op de lange termijn is dus van groot belang.

Marktgerichte projecten met een goed verdienmodel worden nou eenmaal eerder gesubsidieerd en gefinancierd.

Funding

Innoveren brengt een technologisch en financieel risico met zich mee. Hoe kun je dit risico afdekken? Allereerst: zorg voor een goed vooronderzoek waarmee de technische risico’s in kaart worden gebracht en een duidelijk beeld is van de businesscase. Vraag vervolgens subsidie aan. In Nederland en Europa wordt innovatie gestimuleerd vanaf het moment van industrieel onderzoek tot de experimentele ontwikkeling (de proof of concepts (PoC) en minimal viable products (MVP)) én het testen ervan. De EU heeft enkele specifieke calls voor projecten in het sociale domein, maar ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is heel actief met blockchainprojecten.

Een andere en/of vervolgstap is een zogenaamde Initial Coin Offering (ICO) waarin geld wordt opgehaald bij investeerders in ruil voor tokens. Met deze financiering kan het project in productie worden genomen en worden opgeschaald naar een marktgereed product.

Ook subsidie aanvragen voor een blockchainproject?

Wij zijn op dit moment bezig met het opstellen van meerdere subsidieaanvragen voor de Nederlandse MIT-subsidie. Benieuwd naar wat we voor jullie kunnen betekenen? We gaan er graag vrijblijvend over in gesprek en uiteraard gaan we vertrouwelijk om met de informatie die ons wordt verstrekt. Je vindt onze contactgegevens hier.

Wil je meer informatie over blockchaintechnologie, lees dan ook Bitcoin and Blockchain. For English, click on this link to read our article on public funding for blockchain projects.