Een gezonde leef- en werkomgeving is belangrijk. Niet alleen moeten we rekening houden met onszelf, maar ook met onze omgeving en ons milieu. Nederland heeft zichzelf als doel gesteld om in 2050 aardgasvrij te zijn. Hiervoor zullen we moeten investeren in installaties die onze panden kunnen verwarmen, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van gas.
Investeringssubsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (ISDE)
Gaat u dit jaar investeren in het verwarmen van uw bedrijfspand middels een installatie die gebruik maakt van groene energie? Grote kans dat u in aanmerking komt voor subsidie!





Investeringssubsidie Duurzame Energieproductie (ISDE)
De ISDE is een subsidieregeling voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers en stimuleert de aanschaf van kleine verwarmingsinstallaties die draaien op groene energie. U komt voor deze subsidie in aanmerking wanneer u investeert in:
- warmtepomp
- zonneboiler
Need to know
Vereisten
- De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie;
- Per categorie zijn er positieve lijsten die aangeven welke apparaten subsidiabel zijn en hoeveel het subsidiebedrag is;
- Het apparaat mag niet binnen een jaar na subsidievaststelling vervreemd worden;
- De zakelijke aanvrager neemt het apparaat binnen 12 maanden na goedkeuring van subsidie in gebruik.
Deadlines
- Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend.
- Zakelijke partners dienen vooraf de subsidie aan te vragen aan de hand van een offerte;
- Particulieren vragen achteraf de subsidie aan, dus wanneer het apparaat is geïnstalleerd en in gebruik is genomen.
Veelgestelde vragen
Ik ben ondernemer en ik heb een apparaat aangeschaft en al betaald. Kan ik nog subsidie krijgen voor mijn investering?
Nee, helaas kunt u hiervoor geen ISDE subsidie meer aanvragen. Deze aanvraag moet u indienen vóórdat u gaat investeren in het apparaat. Wel kunt u mogelijk nog gebruik maken van de EIA-subsidie. Neem hiervoor contact met ons op.
Maak ik als startende ondernemer ook kans op subsidie?
Ja, wanneer u bij de KvK staat ingeschreven, dan komt u in aanmerking voor subsidie. Ook wanneer u geen ondernemer bent, kunt u gebruik maken van de ISDE. Er gelden dan wel andere spelregels wat betreft aanvragen.
Wat zijn de vervolgstappen als ik contact opneem met Nova Connect?
In het eerste vrijblijvende contact (per mail of telefoon) krijgt u een indruk van welke subsidies er mogelijk zijn voor uw bedrijf en of wij u daarbij kunnen helpen. Is dit contactmoment positief? Dan maken we een afspraak met u om nader kennis te maken en om onszelf te introduceren. Tijdens dit gesprek gaan we dieper in op uw projecten, investeringen en plannen en doen wij u een passend voorstel om samen te gaan werken. Hierna kunnen we aan de slag en samen werken aan subsidies!
Als ik wil onderzoeken of mijn project of investering voor subsidie in aanmerking kom en ik neem daarover contact met jullie op, brengen jullie dan al gelijk kosten in rekening?
Nee, het eerste (telefonische) contact is informerend en de eventueel daarop volgende afspraak bij u op locatie is ook nog oriënterend en kosteloos. In deze gesprekken gaan we in op uw projecten, plannen en investeringen en maken wij een inschatting van hoe wij u het beste van dienst kunnen zijn om een win-win situatie te creëren. Hiervan ontvangt u een offerte, waarin duidelijk ook onze financiële vergoeding wordt omschreven. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.
NB: subsidieaanvragen voor de ISDE doen wij altijd op basis van ‘no cure – no pay’
Succesverhaal: Haakman Groep
De bedrijven van Haakman broeien de mooiste tulpen, exporteren de hoogste kwaliteit bollen en realiseren dit middels een duurzame bedrijfsvoering en vanuit een energiezuinig bedrijfspand te Wervershoof, Noord-Holland.
Haakman Flowerbulbs en H&M Flowers zijn de twee werkmaatschappijen van de groep. De eerste is gericht op de export van tulpenbollen en de laatste op het broeien van boltulpen. De bedrijfsactiviteiten lopen letterlijk in elkaar over. Zowel de kwekerij als de exporthal zijn gevestigd op hetzelfde adres en maken ten dele gebruik van dezelfde faciliteiten. Tot op heden hebben beide bedrijven elk een eigen waterkringloop om kruisbesmettingen te voorkomen. Een forse water- en energiebesparing kan echter gerealiseerd worden wanneer deze twee kringlopen worden gecombineerd en gesloten. Om dit te kunnen realiseren is een POP3-subsidie aangevraagd voor een investering in een zeer innovatief waterzuiveringssysteem. In totaal wordt 50% van de kosten vergoed, de subsidie bedraagt ruim € 104.000.
Daarnaast wordt er doorlopend geïnvesteerd in de verduurzaming van de panden en de bedrijfsvoering. Ook voor deze investeringen vraagt Nova Connect de subsidies aan, waaronder de EIA en MIA.