Subsidies voor advies en begeleiding verduurzaming

Je wilt graag verduurzamen, maar ziet door de bomen het bos niet meer. De Subsidie Verduurzaming MKB (SVM) maakt het mogelijk om gesubsidieerd advies en begeleiding te krijgen voor het verduurzamen van jouw pand.

Subsidie Verduurzaming MKB

In de afgelopen jaren is er veel aandacht uitgegaan naar de grote energie- en gasverbruikers en het stimuleren tot verduurzamen in deze groep.

Nu krijgt het MKB de steun die ze soms nodig heeft om de verduurzamingsslag te maken. Het gaat om bedrijven met een energieverbruik over 2020 die lager is dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 50.000 m3 gas.

Wat krijg je:

  1. maatwerkadvies over verduurzamingsopties
  2. begeleiding bij de uitvoering van 1 of meerdere maatregelen

De subsidie bedraagt 80% van de kosten tot maximaal € 2.500.

Pas na de uitvoering en betaling van ten minste 1 maatregel op basis van het adviesrapport kan de subsidie worden aangevraagd.

NB: ga je verduurzamingsmateregelen uitvoeren, dan kun je ook nog in aanmerking komen voor subsidie voor deze maatregelen zelf. Denk hierbij aan de Energie-investeringsaftrek, de Milieu-investeringsaftrek of ISDE.

Veelgestelde vragen

Ik heb al geïnvesteerd in duurzame voorzieningen t.b.v. mijn bedrijfspand. Kan ik nog steeds subsidie aanvragen?

Ja, dit is mogelijk wanneer de opdrachtdatum van de investering niet langer dan drie maanden geleden is geweest. Alleen de onderdelen die hebben geleid tot energie- of milieubesparing zijn subsidiabel.

Sommige subsidies kunt u echter niet meer aanvragen wanneer de investering al is gedaan, maar wij denken graag met u mee over (alternatieve) oplossingen.

Ik vertegenwoordig een non-profit organisatie en ben niet belastingplichtig. Kan ik subsidie aanvragen?

Ja, u kunt gebruik maken van de subsidieprogramma’s ISDE en SDE+ voor installaties die groene energie opwekken. U kunt alleen geen gebruik maken van de Energie- en Milieu-investeringsaftrek.

Het is goed mogelijk dat er ook nog andere subsidieprogramma’s openstaan waar u voor in aanmerking komt. Wij gaan er graag met u over in gesprek.

Ik kan alleen investeren als ik subsidie kan krijgen. Kunnen jullie mij daarbij helpen?

Sommige subsidieaanvragen moet u indienen op basis van een offerte en dus voordat u een investeringsverplichting aangaat. Een voorbeeld hiervan is de ISDE (voor ondernemers) en de SDE+. U kunt dus afwachten of u subsidie krijgt voordat u daadwerkelijk gaat investeren.

Soms moet u echter al investeren voordat u subsidie kunt aanvragen, bijvoorbeeld bij de EIA en de MIA.

Voor uitgebreid advies hierover, kunt u contact met ons opnemen.

Bekijk de hele FAQ

“Wederom snel en goed geholpen door Nova Connect. Ervaar de samenwerking als prettig en doelmatig.”

Michiel KruyerHaakman Flowerbulbs

Gerelateerde artikelen

Bij Nova Connect houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, trends & events binnen ons vakgebied. Dus wil jij altijd op de hoogte blijven? Lees dan ons blog.

Bekijk alles
31 maart 2023

HIRB+ Duurzaamheid 2023

Subsidie voor Noord-Hollandse ondernemers die hun pand gaan verduurzamen Het…
22 februari 2022

MIT 2022

Onderzoek de haalbaarheid van jouw innovatie met subsidie MIT-subsidie: Nieuwe…
3 november 2020

React EU Fund

React EU fonds Er is een nieuw fonds opgericht, genaamd…
Doe de check

Kan u subsidie krijgen?

    In welke sector bent u actief?

    Waar wilt u dit jaar in investeren?


    U maakt mogelijk kans op subsidie. Laat uw naam, email en telefoonnummer achter, zodat wij contact met u kunnen opnemen en de mogelijkheden kunnen bespreken.