Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+)

Gaat u dit jaar serieus investeren in het opwekken van groene energie? Grote kans dat u in aanmerking komt voor subsidie!

Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+)

De SDE+ wil bedrijven en (non-profit) instellingen stimuleren om te investeren in duurzame energieproductie op basis van zon, wind, water, geothermie en biomassa. Middels deze productiesystemen wekt u groene energie op, waarvan de kostprijs hoger ligt dan grijze energie. Het is dit prijsverschil dat de SDE+ subsidie compenseert. De subsidie wordt toegekend voor een periode van 8, 12 of 15 jaar en per jaar wordt bepaald hoeveel subsidie u krijgt aan de hand van actuele energieprijzen.

Categorieën SDE+

 • Zonne-energie (voor grootverbruikers)
 • Wind en Wind op zee
 • Water
 • Geothermie
 • Biobased

Need to know

Vereisten
 • Aanvragen worden ingediend op basis van een offerte.
 • Alleen rechtspersonen kunnen een aanvraag indienen.
 • Per categorie zijn er verschillende eisen waar een investering aan moet voldoen.
Deadlines
 • Jaarlijks zijn er twee aanvraagrondes. Per aanvraagronde zijn er drie fasen waarbinnen ingediend kan worden.
 • Ronde I: 12 maart t/m 4 april
  • fase I: vanaf 12 maart 9:00
  • fase II: vanaf 18 maart 17:00
  • fase III: vanaf 25 maart
 • Ronde II: najaar 2019
Subsidie aanvragen

Veelgestelde vragen

Ik heb de opdracht voor een investering in zonnepanelen al verstrekt. Kan ik nog gebruik maken van de SDE+ subsidie?

Nee, helaas kunt u hiervoor geen subsidie meer aanvragen. Indien u recent de opdracht heeft verstrekt, en nog geen betaling heeft verricht, kunt u deze mogelijk nog intrekken en op basis van een offerte de subsidieaanvraag indienen. Let op: dit vertraagt wel uw investeringsproject.

Ik heb al de SDE+ subsidie toegekend gekregen, wanneer moet ik investeren?

Binnen één jaar na het goedkeuren van uw subsidieaanvraag moet u het project hebben gerealiseerd en gemeld bij de benodigde instanties.

Bekijk de hele FAQ

Wat zijn de vervolgstappen als ik contact opneem met Nova Connect?

In het eerste vrijblijvende contact (per mail of telefoon) krijgt u een indruk van welke subsidies er mogelijk zijn voor uw bedrijf en of wij u daarbij kunnen helpen. Is dit contactmoment positief? Dan maken we een afspraak met u om nader kennis te maken en om onszelf te introduceren. Tijdens dit gesprek gaan we dieper in op uw projecten, investeringen en plannen en doen wij u een passend voorstel om samen te gaan werken. Hierna kunnen we aan de slag en samen werken aan subsidies!

NB: SDE+ aanvragen doen wij op basis van een combinatie van een vast bedrag en een provisiepercentage. Dit is afhankelijk van uw investering.

Als ik wil onderzoeken of mijn project of investering voor subsidie in aanmerking kom en ik neem daarover contact met jullie op, brengen jullie dan al gelijk kosten in rekening?

Nee, het eerste (telefonische) contact is informerend en de eventueel daarop volgende afspraak bij u op locatie is ook nog oriënterend en kosteloos. In deze gesprekken gaan we in op uw projecten, plannen en investeringen en maken wij een inschatting van hoe wij u het beste van dienst kunnen zijn om een win-win situatie te creëren. Hiervan ontvangt u een offerte, waarin duidelijk ook onze financiële vergoeding wordt omschreven. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Succesverhaal: Haakman Groep

De bedrijven van Haakman broeien de mooiste tulpen, exporteren de hoogste kwaliteit bollen en realiseren dit middels een duurzame bedrijfsvoering en vanuit een energiezuinig bedrijfspand te Wervershoof, Noord-Holland.

Haakman Flowerbulbs en H&M Flowers zijn de twee werkmaatschappijen van de groep. De eerste is gericht op de export van tulpenbollen en de laatste op het broeien van boltulpen. De bedrijfsactiviteiten lopen letterlijk in elkaar over. Zowel de kwekerij als de exporthal zijn gevestigd op hetzelfde adres en maken ten dele gebruik van dezelfde faciliteiten. Tot op heden hebben beide bedrijven elk een eigen waterkringloop om kruisbesmettingen te voorkomen. Een forse water- en energiebesparing kan echter gerealiseerd worden wanneer deze twee kringlopen worden gecombineerd en gesloten. Om dit te kunnen realiseren is een POP3-subsidie aangevraagd voor een investering in een zeer innovatief waterzuiveringssysteem. In totaal wordt 50% van de kosten vergoed, de subsidie bedraagt ruim € 104.000.

Daarnaast wordt er doorlopend geïnvesteerd in de verduurzaming van de panden en de bedrijfsvoering. Ook voor deze investeringen vraagt Nova Connect de subsidies aan, waaronder de EIA en MIA.

Bekijk meer cases
Doe de check

Kan ik subsidie krijgen?

In welke sector bent u actief?

Waar wilt u dit jaar in investeren?

U maakt mogelijk kans op subsidie. Laat uw naam, email en telefoonnummer achter, zodat wij contact met u kunnen opnemen en de mogelijkheden kunnen bespreken.