Subsidies voor Innovaties

Heeft u een briljant idee voor een zelfrijdende fiets? Bent u de ontdekker van de nieuwste variant van Tikkie of gaat u een textielmachine ontwikkelen die fruitval als grondstof gebruikt? Grote kans dat u in aanmerking komt voor subsidie.

Every once in a while

a new technology, an old problem, and a big idea,

turn into an innovation

D. Kamen – Segway

Als ambitieuze ondernemer bent u altijd bezig met uw bedrijf. U denkt in oplossingen voor klanten en voor uzelf. Bewust, en mogelijk onbewust, bent u vaak bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, machines, processen of programmatuur. Dit doet u alleen of in samenwerking met een ander bedrijf. Onze overheid, en de Europese Unie, stimuleren deze activiteiten door middel van innovatiesubsidies. Ook u kunt gebruik maken van deze subsidies.

Innovatiesubsidies in Nederland

In Nederland zijn er verschillende subsidieprogramma’s die innovatieve bedrijven willen stimuleren. Sommige programma’s stimuleren specifiek projecten die een bijdrage leveren aan één van de Nederlandse topsectoren. Dit betreffen de topsectoren: Hightech Systemen en Materialen (HTSM), Energie, Water, Tuinbouw en uitgangsmaterialen, Agrifood, Lifescience & Health (LSH), Creatieve Industrie en Logistiek.

Belangrijke innovatiesubsidieprogramma's

WBSO

Iedere Nederlandse ondernemer die een nieuw product, programmatuur of proces gaat ontwikkelen kan via de WBSO een reductie op de loonkosten ontvangen.

Lees meer

MIT

De MIT verstrekt subsidie voor het doen van haalbaarheidsstudies naar innovaties en voor het gezamenlijk uitvoeren van een R&D-project door MKB'ers in Nederland.

Lees meer

Valorisatie

Ondernemers die gevestigd zijn in Groningen, Friesland of Drenthe kunnen subsidie krijgen voor het ontwikkelen en valoriseren van een nieuw product.

Lees meer

Eurostars

Gaat u samen met een andere Europese MKB'er een nieuwe technologie ontwikkelen? Dan kunt u gebruik maken van het Eurostars programma.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Ik wil een nieuw product ontwikkelen, maar ik weet niet zeker of dit wel innovatief is. Kom ik alsnog in aanmerking voor subsidie?

Ja, ook voor het ontwikkelen van producten die voor jouw bedrijf technisch nieuw zijn, maar niet persé nieuw in de markt kun je gebruik maken van de WBSO. Andere subsidieprogramma’s, zoals de MIT, eist dat het product innovatief moet zijn voor de Nederlandse markt, en Europese subsidieprogramma’s die eisen dat het nieuwe product op EU niveau innovatief is.

Mijn innovatieve product is al af. Kan ik daar nog subsidie voor aanvragen?

Dit kan helaas niet.

Innovatiesubsidies worden alleen verstrekt voor R&D-werkzaamheden die nog verricht moeten worden. Er kan dus geen subsidie worden aangevraagd met terugwerkende kracht.

Ik wil samen met een buitenlandse partner een product gaan ontwikkelen. Waar kan ik allemaal subsidie aanvragen?

Je kan zowel op Europees niveau een subsidieaanvraag indienen als bij de Nederlandse overheid. Let wel op: voor dezelfde activiteiten kun je niet meermaals subsidie ontvangen. Het is dus wel belangrijk om goed uit te zoeken bij welke subsidieregeling je het meeste subsidie kunt verkrijgen.

Bekijk de hele FAQ

“De specialisten van Nova Connect kennen het subsidielandschap door en door en weten strategisch advies te geven over de beste combinatie van subsidies voor ons innovatieproject.”

Sytse van der MolenEigenaar Enduro Softslings

Gerelateerde artikelen

Bij Nova Connect houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, trends & events binnen ons vakgebied. Dus wil jij altijd op de hoogte blijven? Lees dan ons blog.

Bekijk alles
19 september 2019

Duurzame woning

Subsidies voor 'verthuizen' Om sneller CO2 te reduceren in de…
15 mei 2019

Innovatieprijs

Duurzame Innovatieprijs 2019Heeft u een innovatief concept waarmee u een…
25 januari 2019

De grens over…

Internationaal ondernemenTot € 200.000 subsidie om nieuwe buitenlandse markten te…
Doe de check

Kan ik subsidie krijgen?

In welke sector bent u actief?

Welke acties wilt u dit jaar ondernemen?

U maakt mogelijk kans op subsidie. Laat uw naam, email en telefoonnummer achter, zodat wij contact met u kunnen opnemen en de mogelijkheden kunnen bespreken.