Subsidies voor Duurzame Investeringen

Gaat u dit jaar investeren in een duurzamer bedrijfspand, een energiezuiniger machinepark, groene energieopwekking of een mooie elektrische auto? Grote kans dat u in aanmerking komt voor subsidie!

De belangrijkste letter

van duurzaamheid is

de D van doen.

Een gezonde leef- en werkomgeving is belangrijk. Niet alleen moeten we rekening houden met onszelf, maar ook met onze omgeving en ons milieu. Om de Nederlandse ondernemer aan te sporen om zijn bedrijf, het pand, het proces en de bedrijfsvoering te verduurzamen, zijn er diverse subsidieregelingen. Zo kunt u subsidie krijgen voor investeringen van LED-verlichting tot zonnepanelen en van isolatie tot biomassaverbrandingsinstallatie, en alles wat er tussen in zit. Er zijn investeringssubsidies die de aanschaf van energie- of milieubesparende middelen stimuleren, maar ook subsidies die het opwekken van groene stroom financieren.

Verder zijn er meerdere provinciale programma’s en ook verstrekken gemeenten subsidies.

Belangrijke duurzaamheidssubsidieprogramma's

Energie-investeringsaftrek

De EIA biedt een extra fiscale aftrekpost voor investeringen in energiebesparende voorzieningen en middelen. Hiermee realiseren we gezamenlijk een circulaire en koolstofarme economie.

Lees meer

Milieu-investeringsaftrek

De MIA/Vamil biedt een extra fiscale aftrekpost voor investeringen in milieubesparende voorzieningen en middelen. Hiermee realiseren we gezamenlijk een circulaire en koolstofarme economie.

Lees meer

ISDE

De ISDE een subsidie voor investeringen in pelletkachels, zonnecollectoren, waterpompen en biomassaketels. Zowel ondernemers als particulieren kunnen deze subsidie aanvragen, wel gelden verschillende eisen en voorwaarden.

Lees meer

SDE+

De SDE+ is een exploitatiesubsidie voor investeringen in installaties die groene energie produceren. De subsidie compenseert het prijsverschil tussen groene en grijze stroom en wordt verstrekt over de duur van 8 tot 15 jaar.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Ik heb al geïnvesteerd in duurzame voorzieningen t.b.v. mijn bedrijfspand. Kan ik nog steeds subsidie aanvragen?

Ja, dit is mogelijk wanneer de opdrachtdatum van de investering niet langer dan drie maanden geleden is geweest. Alleen de onderdelen die hebben geleid tot energie- of milieubesparing zijn subsidiabel.

Sommige subsidies kunt u echter niet meer aanvragen wanneer de investering al is gedaan, maar wij denken graag met u mee over (alternatieve) oplossingen.

Ik vertegenwoordig een non-profit organisatie en ben niet belastingplichtig. Kan ik subsidie aanvragen?

Ja, u kunt gebruik maken van de subsidieprogramma’s ISDE en SDE+ voor installaties die groene energie opwekken. U kunt alleen geen gebruik maken van de Energie- en Milieu-investeringsaftrek.

Het is goed mogelijk dat er ook nog andere subsidieprogramma’s openstaan waar u voor in aanmerking komt. Wij gaan er graag met u over in gesprek.

Ik kan alleen investeren als ik subsidie kan krijgen. Kunnen jullie mij daarbij helpen?

Sommige subsidieaanvragen moet u indienen op basis van een offerte en dus voordat u een investeringsverplichting aangaat. Een voorbeeld hiervan is de ISDE (voor ondernemers) en de SDE+. U kunt dus afwachten of u subsidie krijgt voordat u daadwerkelijk gaat investeren.

Soms moet u echter al investeren voordat u subsidie kunt aanvragen, bijvoorbeeld bij de EIA en de MIA.

Voor uitgebreid advies hierover, kunt u contact met ons opnemen.

Bekijk de hele FAQ

“Wederom snel en goed geholpen door Nova Connect. Ervaar de samenwerking als prettig en doelmatig.”

Michiel KruyerHaakman Flowerbulbs

Gerelateerde artikelen

Bij Nova Connect houden we je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, trends & events binnen ons vakgebied. Dus wil jij altijd op de hoogte blijven? Lees dan ons blog.

Bekijk alles
31 maart 2023

HIRB+ Duurzaamheid 2023

Subsidie voor Noord-Hollandse ondernemers die hun pand gaan verduurzamen Het…
22 februari 2022

MIT 2022

Onderzoek de haalbaarheid van jouw innovatie met subsidie MIT-subsidie: Nieuwe…
3 november 2020

React EU Fund

React EU fonds Er is een nieuw fonds opgericht, genaamd…
Doe de check

Kan u subsidie krijgen?

    In welke sector bent u actief?

    Waar wilt u dit jaar in investeren?


    U maakt mogelijk kans op subsidie. Laat uw naam, email en telefoonnummer achter, zodat wij contact met u kunnen opnemen en de mogelijkheden kunnen bespreken.