Veelgestelde vragen over subsidies

Subsidies?

 

Meerdere ondernemers uit uw netwerk vragen al subsidies aan en u heeft al meermaals gehoord dat u er zelf ook eens naar moet kijken, maar waar begin je? Na uitgebreid googlen heeft u alleen nog maar meer vragen gekregen dan antwoorden. Onderstaand treft u diverse vragen over subsidies. Staat uw vraag er niet tussen of wilt u het wat uitgebreider hebben over uw specifieke casus? Neem dan vooral contact met ons op zodat we het rustig met u kunnen doorspreken.

Veelgestelde vragen over subsidies

  • Ik ben een kleine ondernemer met een eenmanszaak, kom ik in aanmerking voor subsidie?

Jazeker. Wanneer u in Nederland bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat én ook voor de belastingdienst aangemerkt wordt als ondernemer (u besteedt ten minste 1.225 uur aan uw onderneming), dan komt u in aanmerking voor de Nederlandse en enkele Europese subsidies.

  • Wij maken standaard nieuwe producten voor onze klanten, wordt dit ook als innovatie gezien?

Wanneer u zelf een technisch nieuw product, proces of programmatuur ontwikkelt, dan komt u al in aanmerking voor subsidie. Belangrijk is dat u dit zelf, met eigen personeel ontwikkelt. Het maakt niet uit dat dit ten behoeve van uw klant is, of voor uw eigen bedrijf of bedrijfsproces.

Wanneer uw klant u exact vertelt wat u moet produceren, en u dus alleen uitvoerend een nieuw product produceert, dan is dit niet subsidiabel.

  • Maak ik als startende ondernemer ook kans op subsidie?

Ja, wanneer u bij de KvK staat ingeschreven, dan komt u in aanmerking voor subsidie. Let wel op: er is nagenoeg geen enkele subsidie die 100% van de kosten subsidieert. Er wordt zodoende altijd gekeken of u het resterende gedeelte zelf kunt financieren. Uitzonderingen hierop zijn fiscale subsidies zoals de WBSO.

  • Ik heb geïnvesteerd in een renovatie van mijn bedrijfspand, kan ik hier nog subsidie voor aanvragen?

Ja, dit is mogelijk wanneer de opdrachtdatum van de investering niet langer dan drie maanden geleden is geweest. Alleen de onderdelen die hebben geleidt tot energie- of milieubesparing zijn subsidiabel.

Let op: er zijn ook een aantal subsidieprogramma waarbij vooraf subsidie aangevraagd moet worden. Dit gebeurt dan middels een offerte, u mag de opdracht nog niet verstrekt hebben. Neem zodoende tijdig contact op om subsidiemogelijkheden voor uw geplande investering te laten onderzoeken.

  • Ik heb net een nieuw product ontwikkeld, kan ik met terugwerkende kracht hier subsidie voor aanvragen?

Nee, helaas kunt u hiervoor geen subsidie meer aanvragen. Innovatiesubsidies worden verstrekt voor projecten die nog moeten beginnen (bijvoorbeeld de MIT-regeling), dan wel voor projecturen die nog gemaakt moeten gaan worden (bijvoorbeeld de WBSO). Voor afgeronde projecten wordt geen subsidie meer verstrekt.

  • Ik wil graag mijn product in het buitenland gaan verkopen, maar ik heb hier nog geen ervaring mee. Kan ik gebruik maken van een subsidie?

Juist voor het onderzoeken van nieuwe buitenlandse markten en de mogelijkheden om daar een Nederlands product op af te zetten is subsidiabel. Ook doorgewinterde internationale bedrijven die een totaal nieuwe doelmarkt willen onderzoeken kunnen van dit soort subsidies gebruik maken.

Veelgestelde vragen over samenwerken met Nova Connect

 

  • Ik vertegenwoordig een stichting of vereniging, kunnen jullie mij ook helpen met subsidies?

Organisaties zonder winstoogmerk kunnen aanspraak maken op een aantal subsidies en op een groot aantal fondsen. Nova Connect is hierin echter niet gespecialiseerd. Onze klanten zijn commerciële MKB’ers die innovatief, duurzaam en of internationaal zijn.

  • Als ik wil onderzoeken of mijn project of investering voor subsidie in aanmerking kom en ik neem daarover contact met jullie op, brengen jullie dan al gelijk kosten in rekening?

Nee, het eerste (telefonische) contact is informerend en de eventueel daarop volgende afspraak bij u op locatie is ook nog oriënterend en kosteloos. In deze gesprekken gaan we in op uw projecten, plannen en investeringen en maken wij een inschatting van hoe wij u het beste van dienst kunnen zijn om een win-win situatie te creëren. Hiervan ontvangt u een offerte, waarin duidelijk ook onze financiële vergoeding wordt omschreven. Zo komt u niet voor verassingen te staan.

  • Werken jullie ook op basis van ‘no cure, no pay‘?

De fiscale subsidieaanvragen doen wij op basis van ‘no cure, no pay’. Pas wanneer de subsidie is toegekend, brengen wij een provisiepercentage bij u in rekening.

Voor andere aanvragen werken wij met een combinatie tarief. Dit zijn de grotere aanvragen waarvoor veel werk verricht moet worden. Wij dekken onze kosten met een vast tarief en gaan pas verdienen wanneer u de subsidie heeft ontvangen. Na toekenning van de subsidie sturen wij een provisiefactuur.

Hier leest u meer over onze dienstverlening.

  • Ik heb een slechte ervaring met subsidies en/of met een subsidieadviseur, waarom zou ik met Nova Connect wel zaken moeten doen?

Slechte ervaringen zijn altijd vervelend, maar het zou jammer zijn als u niet uw subsidiekansen aangrijpt om uw bedrijf te accelereren. Wij luisteren graag naar uw verhaal en gaan met u in gesprek om onze samenwerking in goede banen te leiden. Wij kunnen géén garantie geven dat uw subsidieaanvraag wordt toegekend, maar doen er wel alles aan om een zo kansrijk mogelijke aanvraag op te stellen. We zijn transparant over de slagingskansen van het specifieke subsidieprogramma en zijn ook eerlijk over onze inschatting van uw slagingskans.

Nova Connect streeft altijd naar een win-win situatie. Wanneer wij van mening zijn dat wij u niet de juiste service kunnen bieden, geven wij dit ook aan.

Nieuwsgierig naar wat we voor u kunnen betekenen?

We gaan er graag met u over in gesprek

Aanvragen

Benieuwd naar uw mogelijkheden?