Verduurzamen bedrijfspand 2021

Hoe duurzaam wordt uw bedrijfspand in 2021?

Als er één trend is die heel duidelijk is in subsidieland, is dat de aandacht op de verduurzaming van onze economie, onze woningen en bedrijfspanden en onze producten en processen enorm is vergroot. Wilt u ook uw steentje bijdragen aan de circulaire economie? Of simpelweg de gas- en elektriciteitsrekening verminderen? Dan leest u in deze blog op welke manier u daar subsidies voor kunt krijgen. Of neem contact op voor uw eigen subsidieadvies.

Als ondernemer zijnde kom je in aanmerking voor subsidie wanneer je investeert in de verduurzaming van je bedrijfspand en/of -proces. Je kunt misschien gebruik maken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) waarbij 45% van het investeringsbedrag kan worden afgetrokken van de fiscale winst. Met een toezegging van de milieu-investeringsaftrek(MIA) kan tussen de 13,5% en 36% van het investeringsbedrag extra ten laste van de winst worden gebracht in de aangifte vennootschapsbelasting. In aanvulling op de MIA geldt voor milieu-investeringen de Vamil-regeling. Deze regeling staat vervroegde afschrijving toe op milieu-investeringen tot 75% van de aanschafwaarde. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) daarentegen is een subsidie die wordt uitgekeerd indien u investeert in een van de duurzame apparaten die op de goedgekeurde lijst staan (warmtepomp of zonneboiler). Bij een grootverbruikersaansluiting is het opwekken van duurzame energie gesubsidieerd middels de SDE++.

Als klap op de vuurpijl is het daar bovenop mogelijk om voor investeringen de Baangerelateerde investeringskorting (BIK) aan te vragen waarbij je een korting op de loonheffingen ontvangen van 3% van het investeringsbedrag.

Bij subsidiabele investeringen kunt u bijvoorbeeld denken aan:

 • Warmtepomp
 • LED verlichting
 • HR-glas
 • Isolatiemaatregelen
 • Zonnepanelen
 • Ventilatiesysteem
 • Elektrisch rijden
 • Grootkeukenapparatuur
Wij zijn heel erg benieuwd naar uw goede voornemens en dragen hier graag een steentje aan bij door subsidies hiervoor aan te vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op om hierover te sparren.

  In welke sector bent u actief?

  Waar wilt u dit jaar in investeren?


  U maakt mogelijk kans op subsidie. Laat uw naam, email en telefoonnummer achter, zodat wij contact met u kunnen opnemen en de mogelijkheden kunnen bespreken.